tisdag 5 oktober 2010

missa inte XPSD- teaterföreningen medarrangerar!

Kommer till Piteå 20 oktober kl 19!
Biljetter går att köpa via ticnet.se

XPSD är ett nyskrivet modernt dansverk för sex dansare av den prisbelönte och hedersutmärkta koreografen Kenneth Kvarnström.

”XPSD” är tvådelat i olika nivåer, 1600-tal och nutid möts i Erika Turunens kostymer. Minimalism blandas med mycket rörelse, många steg, mycket koreografi – mycket dans – typiskt för Kenneth Kvarnströms verk. Dansarnas hela register används och de pressas till sitt yttersta. Dansarnas inre kamp lyser igenom och i den kommer deras personligheter fram, deras identiteter exponeras, de blir ”eXPoSeD”.

Kenneth Kvarnström: – Detta är en så kallad ”oldschool”-dansföreställning, med mycket rörelse, mycket dans, dansarna dansar nästan till utmattning redan i första akten och bestämmer sig ändå för att fortsätta. Jag arbetar medvetet med att visa kontraster och blixtsnabbt byta ut vissa mönster. Som exempel kan kvinnorna lika väl lyfta som bli lyfta, männen kan lika väl vara sensuella och känsliga, som starka och kraftiga.

2009 tilldelades Kenneth Kvarnström Svenska teaterkritikerföreningens danspris, med motiveringen att Kvarnström med sin lysande återkomst som koreograf starkt manifesterar dansen som hänförande och avancerad rörelsekonst. Av den finska regeringen har Kenneth Kvarnström tilldelats en femårig hedersprofessur inom konstområdet dans. 2002 turnerade Kvarnströms Feel My Breath med Riksteatern, och nu är han alltså tillbaka med –ännu en explosion av utmattande och utmanande rörelsepoesi.

Musiken är skriven av Jukka Rintamäki, känd från den svenska rockgruppen Silverbullit. Tidigare har de båda samarbetat med Destruction Song (Norrlandsoperan) och OreloB (Göteborgsoperan). XPSD är deras tredje gemensamma dansverk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar